Kan jag åka dit för snatteri även om det inte var meningen?

Hej!

Jag var och handlade i ett varuhus, betalade för de varor jag ville köpa och på vägen ut så pep det i butikens larm. Kassörskan reagerade och jag fick panik. Det visade sig att jag hade glömt en burk hårgelé i jackfickan som kostade 110 kr.

Det var så att jag hade svårt att bestämma mig vilken jag skulle köpa, då det fanns flera varianter och jag tog två burkar. Tanken var att jag skulle lämna tillbaka den ena på hyllan efter att jag bestämt mig vilken jag ville ha men min dotter sprang bland fötterna och telefonen ringde så jag glömde bort det. Jag blev så klart chockad över att det pep och kollade genast i fickorna, där fanns den. Under tiden hade kassörskan kontaktat en vakt, i ren panik så uppgav jag att jag hade köpt produkten vid ett annat tillfälle och saknade kvitto. De ville att jag skulle återkomma med kvittot som bekräftar det.

Jag återvände dagen efter och pratade med ansvarig på plats, jag försökte förklara hur det hela hade gått till. De skulle återkomma till mig med besked om hur de tänker gå vidare. Jag undrar nu hur risigt jag ligger till? Ifall de gör en polisanmälan, vad kan hända då?

Hej och tack för din fråga,

Om butiken polisanmäler kan det vara så att polisen inleder en förundersökning. Om åklagaren bedömer att det finns tillräcklig bevisning som visar att du hade uppsåt att stjäla ska han väcka åtal. Det brott du kan gjort dig skyldig till är snatteri. Hade varan varit dyrare än 1000 kr skulle det vara fråga om stöld.

Fälls du för snatteri och du tidigare inte är straffad är påföljden böter. Inleds en förundersökning har du rätt till en försvarsadvokat och jag råder dig att inte gå på några förhör utan att din advokat är med. Vill du ha en särskild advokat ska du meddela det till polisen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.