Kan jag som målsägande ändra mina uppgifter efter ett förhör?

Hej,

Om man har varit med i förhör som målsägande, går det då att ändra sina uppgifter under rättegången? Kan man välja att inte uttala sig eller att inte ens vara med på förhandlingen?

Om socialtjänsten är inblandade, under vilka förutsättningar kan de få information om att man varit målsägande och deltagit i förhandlingen?

Hej och tack för din fråga,

Om man håller ett förhör med målsäganden under en rättegång och denna inte vill säga något eller om hen ändrar sin historia från vad som tidigare berättats kan det som målsägande tidigare berättat i t.ex. polisförhör lyftas fram under förhandlingen (37 kap. 1 och 3 §§ samt 36 kap. 16 § rättegångsbalken, RB).

En målsägande kallas som huvudregel till en huvudförhandling. Om målsäganden inte dyker upp på huvudförhandlingen ska den ställas in och istället hållas en annan dag (46 kap. 2 § första stycket 4 RB). Om målsäganden inte kommer till huvudförhandlingen som hen kallats till kan hen även behöva betala s.k. vite. Domstolen kan i vissa fall även besluta att målsäganden ska hämtas till domstolen (46 kap. 14 § RB).

Huvudregeln är att en domstolsförhandling ska vara offentlig (5 kap. 1 § RB) och att handlingar som är inkomna till eller upprättade hos en domstol och förvaras hos domstolen är allmänna (2 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen). Detta innebär att allmänheten har möjlighet att vara åskådare på de flesta domstolsförhandlingarna och att man har rätt att begära ut handlingar som finns på domstolen.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.