Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag ändra mitt födelsedatum när de står fel datum på mitt ID-kort?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag vill ändra mitt födelsedatum för att mitt nuvarande är fel. När jag kom till Sverige sa jag att jag är född i mars och det skrevs in i det papper som jag fick första dagen som bevis. När jag sedan fick mitt ID-kort såg jag att de hade skrivit fel och att jag är född i augusti istället. Kan jag ändra födelsedatumet så att det stämmer med det bevis som jag fick första gången?

 

Hej och tack för din fråga,

Dina möjligheter att ändra födelsedatum beror på om det ID-kort du har fått kommer från Migrationsverket eller Skatteverket. Om ID-kortet är ett LMA-kort eller ett uppehållstillståndkort kan du vända dig till Migrationsverket. Migrationsverket får ändra födelsedatumet om det framgår att datumet på ditt ID-kort är felaktigt. Det går dock inte att på förhand säga om Migrationsverket kommer att ändra födelsedatumet eller inte. Om du har fått ID-kortet från Skatteverket ska födelsedatumet ändras om felet beror på att Skatteverket har skrivit fel. Om felet däremot beror på att Skatteverket har gjort en annan bedömning av när du är född, behöver du bevisa att den uppgiften är fel. Du behöver även bevisa när du egentligen är född. Beroende på vad det är för ID-kort du har fått kan du alltså vända dig till Migrationsverket eller Skatteverket och be dem ändra födelsedatumet.

Migrationsverket kan ändra uppgifter som är felaktiga i ett LMA-kort och ett uppehållstillståndskort. Om den felaktiga uppgiften beror på att Migrationsverket har skrivit fel får Migrationsverket ändra födelsedatumet. Om Migrationsverket kommer att ändra uppgiften eller inte beror på det enskilda fallet. Om  Migrationsverket ändrar en felaktig uppgift eller inte beror på om det framgår av den utredning som verket har att uppgiften är felaktig, eller om den enskilde lämnar in handlingar som bevisar att uppgiften är fel.

De personuppgifter som finns registrerade hos Skatteverket är som utgångspunkt korrekta. Personuppgifterna kan dock ändras i vissa fall. Om den felaktiga uppgiften beror på att Skatteverket exempelvis har råkat skriva fel födelsedatum utifrån framgår av det korrekta underlaget, ska Skatteverket göra en rättelse. Det innebär att Skatteverket ska ändra uppgiften så att den blir korrekt.[1]

Om Skatteverket inte har gjort ett skrivfel, utan istället har gjort en annan bedömning av de personuppgifter som har registrerats behöver den enskilde bevisa att de uppgifterna är felaktiga. Den enskilde behöver även bevisa vilka uppgifter som egentligen är korrekta.[2] Om du har ett ID-kort från exempelvis Migrationsverket kan du lämna in det. Om du inte har några handlingar från Sverige som bevisar vilket datum du är född behöver du lämna in handlingar som kommer från en officiell myndighet i ditt hemland. Det kan vara pass eller ID-kort från hemlandet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] EU:s dataskyddsförordning art. 5.1.d och art 16.*
[2] HFD, mål nr 5905-17 och HFD 2019:9.

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.