Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag anklagas för vanvård av djur om min katt är överviktig?

Datum: 27/04/2023

Hej,

Flera grannar har klagat på att min katt är överviktig och en hotade till och med att anmäla mig för vanvård. Kan de verkligen göra det?

Hej och tack för din fråga,

För att besvara din fråga tänker jag inledningsvis redogöra för en del bestämmelser i lagen om tillsyn över hundar och katter samt djurskyddslagen.

I lagen om tillsyn över hundar och katter framkommer det att katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.[1] I djurskyddslagen framgår det att djur ska behandlas väl och ges tillräckligt med foder och vatten.[2] Djur ska också skötas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.[3]

Om den som tillhör djurhälsopersonal, till exempel en veterinär, i sin yrkesutövning finner anledning att anta att ett djur inte sköts i enlighet med bestämmelserna i djurskyddslagen ska denne anmäla vanvården till kontrollmyndigheten.[4]

Om en katt blivit övermatad i en sådan omfattning att det medför en risk för kattens hälsa skulle det gå att hävda att katten har utsatts för vanvård. Eftersom det inte finns någon uttrycklig bestämmelse som berör detta får man dock göra en övergripande bedömning av kattens hälsa för att avgöra om kattens vikt utgör ett problem och är ett resultat av vanvård. Om en veterinär anser att vikten är farlig för kattens hälsa är det viktigt att vidta åtgärder för att inte riskera en anmälan.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
[2] 2-3 §§ djurskyddslagen (1988:534)
[3] 4 § djurskyddslagen
[4] 18 § djurskyddslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.