Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag anmäla min chef för falsk tillvitelse då hon anmält mig till Socialtjänsten pga. jag vabbat mycket?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag arbetar som barnskötare på samma förskola som min dotter går på. Min chef ogillar att jag vabbar mitt barn, vilket inte är helt ovanligt att jag behöver göra då jag är ensamstående. Hon har ifrågasatt om jag använder vab för att slippa gå till jobbet, vilket jag bestämt berättat att jag inte gör. I början av året hotade hon med att skicka en orosanmälan till soc om inte vabben upphörde, i egenskap som rektor för min dotter.

Jag har fortsatt vabba enligt riktlinjer, trots hotet. Nu har hon skickat in en orosanmälan till soc med grunden att min dotter har hög sjukfrånvaro, ingen annan oro framkommer i anmälan. Min chef har lämnat felaktiga siffror till soc för att styrka anmälan.
Soc har valt att lägga ned anmälan så snart jag berättade om situationen för dem. Jag tycker det är tydligt att min chef missbrukat sin makt som rektor för att få mig att säga upp mig, och att ge konsekvenser för min vab.

Min fråga är nu, kan jag anmäla henne för falsk eller vårdslös tillvitelse? Vad är skillnaden mellan falsk angivelse? Jag har bevis från både lönespec och försäkringskassan om att min chef ljugit för soc om hur hög sjukfrånvaro min dotter har.

Tack på förhand.

Hej och tack för din fråga,

Falsk tillvitelse är ett brott.[1]

Den som till polisen, eller till annan myndighet, lämnar uppgift om att någon har begått en brottslig gärning, påstår besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, kan dömas till falsk tillgivelse. Detta förutsätter att en osann uppgift. Vidare krävs det att uppgiftslämnaren var medveten om att uppgiften inte var sann.

Det ställs krav att:

  • X lämnat en anmälan till en myndighet.
  • Anmälan till myndigheten har innehållit uppgifter om Y.
  • Uppgifterna om Y har inte varit sanningsenliga.
  • X ska även ha haft insikt om att uppgifterna om att Y inte varit sanningsenliga.

Om X inte insåg men hade skälig anledning att anta att uppgifterna om Y inte varit sanningsenliga döms denne för vårdslös tillvitelse.

Skillnaden mellan falsk angivelse och falsk tillvitelse är att den senare inte är avsedd att leda till åtal utan bara att bli besvärande för den utpekade.

Precis som i alla brottmål är beviskravet att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade personen begått gärningen. Åklagaren ska således styrka dels att uppgifterna är falska, dels att den som lämnat uppgifterna haft vetskap om att uppgifterna var/är falska och att personen är oskyldig. Det är således bra att du har viss bevisning som kan hjälpa till i ärendet. Det är dock svårt att säga hur utfallet kommer bli.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 15 kap. 7 § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.