Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag ansöka om arbetstillstånd när jag har fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Jag fick avslag på min ansökan om förlängning av uppehållstillstånd. Jag hade fått uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen. Kan jag nu ansöka om arbetstillstånd?

Hej och tack för din fråga,

Om du även ansökte om asyl när du ansökte om förlängning på grund av studier, kan du ansöka om arbetstillstånd inom två veckor från det att beslutet på ansökan om förlängning har börjat gälla. För att få arbetstillstånd måste du bland annat ha arbetat hos en och samma arbetsgivare under minst 4 månader. Arbetet ska ha skett innan du fick avslagsbeslutet.

Som utgångspunkt behöver en ansökan om arbetstillstånd göras och godkännas innan man reser in i Sverige.[1] Det finns dock undantag från detta. Ett undantag är att man kan göra ett så kallat spårbyte. Det innebär att om du har fått avslag på sin asylansökan kan du utan att lämna Sverige istället ansöka om arbetstillstånd.[2] Ansökan om arbetstillstånd behöver ha kommit in till Migrationsverket senast två veckor från det att beslutet på ansökan om asyl har börjat gälla (vunnit laga kraft).[3]

För att det ska vara möjligt att göra ett spårbyte behöver du ha ansökt om uppehållstillstånd på grund av att du är flykting eller skyddsbehövande, dvs. du ska ha ansökt om asyl.[6] Du behöver även ha haft ett AT-UND som visar att du har varit undantagen från kravet på arbetstillstånd under tiden du ansökte om asyl. Det är möjligt att ansöka om både asyl och uppehållstillstånd på grund av gymansietudier samtidigt.

För att kunna beviljas arbetstillstånd på detta sätt behöver du vidare ha arbetat hos samma arbetsgivare i minst 4 månader under den tid som din ansökan om uppehållstillstånd behandlades. Anställningen måste även pågå under minst ytterligare 12 månader.[4] Anställningen måste även uppfylla vissa krav vad gäller lön och arbetsvillkor.[5]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 4 § första stycket utlänningslagen (UtlL).
[2] 5 kap. 18 § andra stycket p. 8 UtlL.
[3] 5 kap. 15 a § andra stycket UtlL.
[4] 5 kap. 15 a § första stycket p. 1 UtlL.
[5] 6 kap. 2 § UtlL.
[6] 5 kap. 4 § första stycket utlänningsförordningen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.