Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag ansöka om tvångsförsäljning av vår bostad under bodelning?

Datum: 30/12/2021

Hej,

Jag och min exman gör nu en sen bodelning. Han har för avsikt att köpa ut mig ur bostaden som vi äger 50/50. Jag vill hellre sälja på öppna marknaden.

Finns det möjlighet för mig att ansöka om tvångsförsäljning?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 11 kap. 7 § Äktenskapsbalken ska varje make ha rätt att på sin lott i första hand få sin egendom eller den del av denna som den maken önskar. När det gäller bostad framgår därtill i 11 kap. 8 § ÄktB att den make som bäst behöver den gemensamma bostaden eller bohaget har rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott. Så om din exmake bäst behöver er gemensamma bostad har han rätt att få den på sin lott mot avräkning.

Enligt Samäganderättslagen 6 § kan du ansöka hos Tingsrätten om att de ska bevilja en försäljning av bostaden även om din make motsätter sig det.

När det gäller bodelningen så är det bostadens marknadsvärde den dag då ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in som ska användas, medan det vid en tvångsförsäljning som huvudregel säljs till högstbjudande.

Sammanfattat är du inte tvingad till att gå med på att bli utlöst, utan kan tvinga fram en försäljning av er bostad genom en process i Tingsrätten. Det finns emellertid risk att din exmake ändå budar och vinner budgivningen av bostaden.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.