Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får jag jobba mer än mitt arbetstillstånd tillåter?

Datum: 07/09/2023

Hej,

Jag är anställd som badvakt på ett badhus på 75% och har ett tidsbegränsat arbetstillstånd. Jag undrar om jag kan jobba någon annanstans vid sidan om jobbet som jag ha fått arbetstillstånd för? Jag vill alltså behålla detta jobbet samt jobba lite extra någon annanstans för att tjäna lite extra pengar.

Hej och tack för din fråga,

Enligt reglerna om arbetstillstånd får du inte jobba med något annat än det som står i tillståndet. Eftersom ditt arbetstillstånd gäller jobbet som badvakt på det badhus du jobbar, får du inte jobba extra vid sidan av det jobbet. Om du vill jobba med något annat för att tjäna mer pengar bör du göra en ny ansökan om arbetstillstånd. Om du i framtiden ansöker om förlängt arbetstillstånd kommer Migrationsverket att titta på om du har uppfyllt villkoren för ditt förra tillstånd. Om du då har arbetat med något annat än det du hade tillstånd för kan det leda till att du inte får förlängt arbetstillstånd.

Arbetstillstånd är kopplat till ett visst arbete hos en viss arbetsgivare.[1] Under de första 24 månaderna gäller arbetstillståndet endast hos den arbetsgivare och för det arbete som står i beslutet.[2] Om du vill arbeta med något annat och/eller för en annan arbetsgivare behöver du därför ansöka om ett nytt arbetstillstånd. Ansökan behöver lämnas in innan det första arbetstillståndet går ut. Om du lämnar in en ansökan om arbetstillstånd innan det första tillståndet går ut kan du börja arbeta på det nya jobbet innan ansökan har beviljats.

Om du har haft arbetstillstånd i mer än 24 månader är tillståndet däremot enbart kopplat till ett visst arbete och alltså inte till en viss arbetsgivare.[3] Det innebär att du kan byta arbetsgivare utan att lämna in en ny ansökan så länge du arbetar inom samma yrke. Om du däremot byter yrke behöver du göra en ny ansökan om arbetstillstånd.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i arbetstillstånd.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1 § utlänningslagen (UtlL).
[2] 6 kap. 2 a § tredje stycket första meningen UtlL.
[3] 6 kap. 2 a § tredje stycket andra meningen UtlL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.