Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag avbryta en anställning trots att kontraktet inte gått ut?

Datum: 20/04/2023

Hej,

Jag har ett företag som tar hand om träd, buskar och blommor. Vi blev anställda av ett större företag tre dagar i veckan, som ville att vi skulle ta hand om en specifik park. Nu har kraven på jobben vi ska utföra höjts betydligt trots att kontraktet inte nämner något om det. Företaget har till exempel sagt att vi måste börja vara i parken alla dagar, och att vi även behöver plocka skräp. Detta är inte med i kontraktet och när jag nämnde det fick jag till svar att det är underförstått att vi även ska plocka skräp.

Kan jag avbryta kontraktet i och med att de inte följer det? Det här har gett både mig och mina anställda betydligt mycket mer att göra och vi kan inte jobba mer än vad vi blivit anställda för.

Hej och tack för din fråga,

I ert kontrakt, precis som du nämner, framgår hur omfattande uppdraget ska vara samt vilka arbetsuppgifter som ska gälla för uppdraget. Kontraktet verkar tydligt stadga att det handlar om tre dagar i veckan. Att då kräva att ni ska vara i parken alla dagar i veckan är inte i enlighet med avtalet och inget ni behöver rätta er efter. Om det dessutom tydligt framgår att skötsel av träd, buskar och blommor ska ske talar även detta för att skräpplockning inte ingår i uppgifterna.

Om det inte framgår av avtalet vad som händer vid eventuellt avtalsbrott bör det hämtas vägledning i köplagen. Köplagen är emellertid inte direkt tillämplig eftersom det här rör sig om en tjänst och inte lös egendom, men den tillämpas mellan näringsidkare och kan (om än försiktigt) tillämpas analogt. I köplagen stadgas en rätt att häva avtalet vid avtalsbrott.[1] Detta gäller dock endast den del av avtalet som avtalsbrottet berör. Man kan således inte häva hela avtalet. Om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för en part och den andre parten insåg eller borde insett detta, får denne emellertid häva avtalet i sin helhet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

[1] 43 §

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.