Kan jag avstå mitt arv till förmån för min mamma?

Hej,

Jag har en fråga angående arv. Jag är svensk medborgare men mina föräldrar bor i Litauen. För 2 veckor sedan dog min far och jag vill nu vägra mitt arv så att det gå över till min mamma. Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Arvet kommer i regel, om den avlidne inte angett annat i ett testamente, att handläggas i det land som den avlidne hade sin hemvist, det vill säga Litauen. Detta eftersom att, enligt artikel 4 i EU:s arvsförordning, lagen i det land där den avlidne hade sin hemvist blir tillämplig på arvet. Vi har tyvärr ingen expertis inom litauisk arvsrätt, dock brukar många rättssystem berättiga den avlidnes kvarvarande barn en viss del av arvet.

Om den avlidne testamenterat att ett Sveriges lands lag ska tillämpas så gäller nedan. Inom svensk rätt ärver den kvarvarande maken/makan i första hand och barnen får vänta på sitt arv till den andra förälderns bortgång och ärva först då, se 3 kap. 1 och 2 §§ Ärvdabalken (ÄB). Den legala arvsordningen kan begränsas genom testamente men man kan dock genom svensk lagstiftning aldrig göra ett barn helt arvlöst. En bröstarvinge har rätt till sin laglott vilken utgör halva arvslotten enligt 7 kap. 1 § ÄB.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.