Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag begära skadestånd från hyresvärden?

Datum: 11/09/2020

Hej,

Jag har bott i en hyreslägenhet i 20 år, lägenheten har fuktskador. På grund av bristande åtgärder har jag blivit sjuk och fått sjukdomar (kvalsterallergi, korsallergi och IBS). Jag mår jättedåligt och har även magsmärta. Kan man anmäla och få skadestånd från hyresvärden? Och hur ska man gå tillväga ifall det går?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att skicket på lägenheten har orsakat dig personskada och att du vill veta dina möjligheter till ersättning för det.

Om det kan konstateras att dina skador har ett tydligt samband med skicket av lägenheten och hyresvärden inte åtgärdar de skador som finns i hyresrätten, har du rätt till ersättning för skadorna.[1] Vidare kan skadorna avse både personskador och sakskador och förutsätter att skadorna inte beror på dig som hyresgäst samt att hyresvärden inte kan visa att skadan inte beror på dennes försummelse. Personskador till följd av exempelvis fukt- och mögelskador ersätts således också.[2]

Skicket vid hyra av en lägenhet ska vara sådan att den allmänna uppfattningen i staden är fullt brukbar för det avsedda ändamålet, såvida inte det avtalats bort.[3] Hyresvärden har en skyldighet att underhålla lägenheten och bibehålla den i samma skick som vid tillträdet om inget annat avtalats.[4]

Sammanfattningsvis bör hyresgästen meddela hyresvärden vid uppkomna brister som medför att lägenheten avviker från den normala standarden och som inte orsakats av hyresgästen. Hyresvärden bör då så fort som möjligt efter att problemet blivit känt för denne åtgärda problemet. Om hyresvärden inte åtgärdar problemen har hyresgästen rätt att åtgärda bristen på egen hand och därefter göra avdrag på hyran/depositionen.[5]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 12 kap. 11 § 4 p. JB
[2] Se NJA 2002 s. 213
[3] 12 kap. 9 § JB.
[4] 12 kap. 15 § JB
[5] 12 kap. 11 § JB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.