Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag bestämma hur min son får använda pengarna han ärver av mig?

Datum: 13/07/2022

Hej,

Jag har bestämt mig för att upprätta ett testamente och jag vill att alla mina tillgångar ska gå till min son. Jag vill att han ska använda pengarna till att investera i en lägenhet, men då han är spelberoende är jag rädd att han kommer spela bort allt istället. Kan jag i mitt testamente bestämma vad min son får använda arvet till?

Hej och tack för din fråga,

Ett testamente ska som huvudregel tolkas i enlighet med testatorns vilja. Om testamentet har formulerats enligt formkraven och således är giltigt, finns förutsättningarna att även inkludera ett villkor om hur pengarna ska hanteras.

Testamentariska förordnanden som innebär att egendom ska hanteras på ett visst sätt ska som utgångspunkt respekteras. Beroende på utformningen i testamentet kan ett villkor om att egendom ska investeras i en bostad tolkas som en ändamålsbestämmelse.[1] Det kan dock finnas svårigheter att få en sådan bestämmelse att efterlevas. Men om bestämmelsen inte uppfylls är det möjligt för andra arvingar, universella testamentstagare eller länsstyrelsen att föra talan mot din son.[2]

Om du vet säkert att du vill att din son ska ha en bostad kan du som alternativ själv köpa en lägenhet som din son ärver med överlåtelseförbud. Överlåtelseförbudet innebär att arvtagaren inte får sälja fastigheten under dennes livstid. Det innebär också ett skydd mot att egendom blir utmätt för arvtagarens eventuella skulder.[3] Ett sådant alternativ skulle alltså kunna säkra att egendomen finns investerad i en bostad. En nackdel är dock att din son inte kan sälja den om han skulle vilja byta bostad.

Om du önskar vidare vägledning eller vill ha hjälp med att upprätta ett testamente är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i testamente.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 9 § Ärvdabalken och NJA 2015 s. 290
[2] 22 kap. 7 § Ärvdabalken
[3] 5 kap. 5 § Utsökningsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.