fbpx

Kan jag bestämma hur min son får använda pengarna han ärver av mig?

Hej,

Jag har bestämt mig för att upprätta ett testamente och jag vill att alla mina tillgångar ska gå till min son. Jag vill att han ska använda pengarna till att investera i en lägenhet, men då han är spelberoende är jag rädd att han kommer spela bort allt istället. Kan jag i mitt testamente bestämma vad min son får använda arvet till?

Hej och tack för din fråga,

Ett testamente ska som huvudregel tolkas i enlighet med testatorns vilja. Om testamentet har formulerats enligt formkraven och således är giltigt, finns förutsättningarna att även inkludera ett villkor om hur pengarna ska hanteras.

Testamentariska förordnanden som innebär att egendom ska hanteras på ett visst sätt ska som utgångspunkt respekteras. Beroende på utformningen i testamentet kan ett villkor om att egendom ska investeras i en bostad tolkas som en ändamålsbestämmelse.[1] Det kan dock finnas svårigheter att få en sådan bestämmelse att efterlevas. Men om bestämmelsen inte uppfylls är det möjligt för andra arvingar, universella testamentstagare eller länsstyrelsen att föra talan mot din son.[2]

Om du vet säkert att du vill att din son ska ha en bostad kan du som alternativ själv köpa en lägenhet som din son ärver med överlåtelseförbud. Överlåtelseförbudet innebär att arvtagaren inte får sälja fastigheten under dennes livstid. Det innebär också ett skydd mot att egendom blir utmätt för arvtagarens eventuella skulder.[3] Ett sådant alternativ skulle alltså kunna säkra att egendomen finns investerad i en bostad. En nackdel är dock att din son inte kan sälja den om han skulle vilja byta bostad.

Vi på Zeijersborger & Co har lång erfarenhet av att upprätta testamenten. Du är välkommen att boka en kostnadsfri rådgivning med oss.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 9 § Ärvdabalken och NJA 2015 s. 290
[2] 22 kap. 7 § Ärvdabalken
[3] 5 kap. 5 § Utsökningsbalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas