Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag bestrida fordran från inkasso?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Länsstyrelsen kräver betalt för en kontroll av våra hästar efter en anmälan. Jag har bestridit fordran två gånger, sedan hörde jag inget mer. Nu, 4,5 år senare, kommer en räkning från inkasso. Jag har bestridit även denna fordran. Finns det någonting jag kan göra för att slippa betala?

Hej och tack för din fråga,

Enligt preskriptionslagen preskriberas en fordran som huvudregel 10 år efter dess uppkomst. I fall då fordran är ställd till en konsument förkortas preskriptionstiden till 3 år, då fordran inte gäller köp av tjänst eller vara blir denna förkortade preskriptionstid ej aktuell. Enligt god inkassosed skall fakturor som bestridits inte drivas in. Kan tvisten mellan gäldenär och borgenär inte lösas kan en domstol avgöra ärendet, att tvista i domstol kan dock bli dyrt för den förlorande parten som kan komma att behöva stå för både sina egna och motpartens rättegångskostnader, 18 kap. 1 § Rättegångsbalken.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.