Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag betala min sons skadestånd?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Min son dömdes för misshandel efter ett bråk med en annan kille. Tingsrätten har bestämt att han skall betala skadestånd och jag har förstått att det hamnar hos Kronofogden om han inte betalar. Jag vill naturligtvis inte att min son ska få en betalningsanmärkning men vet inte var jag skall betala skadeståndet eftersom jag inte har uppgifter om konto till den som skall ha skadeståndet. Kan jag betala ut det till tingsrätten så att min son slipper få en betalningsanmärkning?

Hej och tack för din fråga,

När man åläggs skyldighet att betala skadestånd får man ingen räkning eller något inbetalningskort utan man måste, precis som du upptäckt, själv ta reda på hur och till vem man skall betala. När domen vunnit laga kraft får Kronofogdemyndigheten information om detta och kontaktar den som skall ha skadeståndet och frågar om denne vill ha hjälp med indrivning. Säger denne ja får du ett brev från kronofogden med instruktioner om hur du gör för att betala. Det har då tillkommit en avgift om 600 kr för Kronofogdemyndighetens arbete och man riskerar att få en betalningsanmärkning eftersom det registreras som en skuld för indrivning vilket kreditupplysningsföretagen kan se.

För att undvika att hamna hos Kronofogden är det oftast enklast att direkt kontakta den som skall ha skadeståndet och begära uppgifter om vilket konto pengarna skall sättas in på. Finns det en pågående konflikt eller situationen är inflammerad kan detta kännas otrevligt och då kan du be din sons advokat eller åklagaren i målet om hjälp.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.