Kan jag bli av med mitt körkort?

Hej,

Jag kommer snart att ta körkort, kan jag bli av med det?

Hej och tack för din fråga,

Du kan bli av med körkortet efter att du har tagit det. Om du gör dig skyldig till vissa brott som exempelvis en hastighetsöverträdelse kan ditt körkort återkallas. Om du skulle bli av med körkortet under prövotiden kommer du även bli av med ditt körkortstillstånd. I så fall måste du ta ett nytt körkort.

Ett körkort kan återkallas av flera skäl.[1] Bland annat kan en körkortsinnehavare bli av mitt sitt körkort om hen kör för fort, kört mot rött ljus eller brutit mot någon annan regel som är väsentlig för säkerheten i trafiken.[2] I stället för att få sitt körkort återkallat kan man i vissa fall få en varning. Om man har kört för fort gäller dock som huvudregel att körkortet ska återkallas om man har överskridit den högst tillåtna hastigheten med 30 km/h eller mer.[3]

Om personen får sitt körkort återkallat under prövotiden återkallas även körkortstillståndet.[4] Det innebär att man måste ta nytt körkort och genomgå alla obligatoriska moment som riskutbildningen och teori- och körprov igen. Om körkortet återkallas får man en spärrtid och efter den får man tillbaka körkortet. Om man har blivit av med körkortstillståndet får man ta om körkortet först efter att spärrtiden löpt ut.[5]

Utöver att körkortet kan återkallas kan den som bryter mot trafikregler få böter eller fängelse. Den som brister i väsentlig mån i sin omsorg och varsamhet när hen kör bil och orsaka en trafikolycka kan dömas för vårdslöshet i trafik. Vårdslöshet i trafik kan ge dagsböter.[6] Däremot finns det andra mer allvarliga trafikbrott som i vissa fall kan ge fängelse, t.ex. rattfylleri eller  smitning från olycksplats.[7]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] Se 5 kap. 3 § körkortslagen (KkL).
[2] 5 kap. 3 § första stycket p. 4 KkL.
[3] Jfr prop. 1992/93:189 s. 4.
[4] Jfr 5 kap. 2 § första stycket KkL.
[5] 5 kap. 6 § KkL.
[6] 1 § lag om straff för vissa trafikbrott (trafikbrottslagen).
[7] 4-5 §§ trafikbrottslagen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.