Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag bli hans fosterförälder så han kan stanna i landet?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag har i min närhet en ensamkommande flyktingpojke som nu har fått avslag på grund av uppskrivning av ålder. Om inte överklagande går igenom kommer han att utvisas till Afghanistan, ett land som han är född i men inte bott i. Pojkens föräldrar och syskon finns i Teheran, dit familjen flydde när pojken var cirka ett år. Han har inga handlingar som styrker hans ålder och han har inga anhöriga kvar i Afghanistan.

Min fråga är om jag som privatperson kan ta på mig ansvaret för pojken, som fosterförälder eller liknande, så att han på så sätt skall få stanna i Sverige? Observera att jag inte menar “fosterförälder” i betydelsen att få ekonomisk ersättning, utan för att pojken skall kunna fortsätta skolan och vistas lagligt i landet.

Hej och tack för din fråga,

Adoption förutsätter att den blivande adoptivföräldern är minst 25 år, endast då synnerliga skäl föreligger medges att en adoptivförälder är minst 18 år. I normalfallet får personer över 45 år inte adoptera. Adoptivbarnet måste samtycka till adoptionen. I regel förutsätts att adoptanten är under 18 år. Om det är lämpligt är det möjligt att adoptera även vuxna individer om det finns ett starkare känslomässigt förhållande mellan föräldern och barnet. Om det kan misstänkas att avsikten med adoptionen är att kringgå utlänningslagstiftningen bör adoptionen inte medges.

En allmän önskan att bereda någon att vistas i Sverige är inte ett tillräckligt skäl för adoption. Somliga vuxenadoptioner från utlandet har beviljats, dock har relationen mellan adoptivföräldern och adoptivbarnet i de fallen varit av viss styrka.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.