Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag bli straffad om jag omedvetet fått i mig droger?

Datum: 04/11/2022

Hej,

För ett tag sedan blev jag stoppad av polisen på grund av fortkörning. Jag fick göra både urin- och blodprov och till min förvåning visade proverna att det fanns thc i mitt system, trots att jag inte rökt gräs. Innan hade varit på fest hos en kompis och det visade sig att kakorna jag ätit där var haschkakor. Jag hade ingen aning om det, utan det var min kompis som tyckte det var roligt att lura i mig dem för att se hur jag skulle reagera.

Kan jag bli dömd för ringa narkotikabrott och rattfylleri trots att jag var omedveten om att jag fått i mig cannabis?

Hej och tack för din fråga,

Enligt huvudregeln ska den som uppsåtligen olovligt brukat narkotika dömas för narkotikabrott.[1] Att ha uppsåt innebär enkelt förklarat att man är medveten om att ett visst handlande ger en viss effekt. Här kan du läsa mer om olika typer av uppsåt. Av frågan framgår att du inte var medveten om att du åt kakor som innehöll hasch, vilket räknas som narkotika i Sverige.[2] I detta fall kan det handla om en villfarelse som utesluter ansvar för uppsåtsbrott. En liknande situation kan vara om gärningspersonen tror att denna hanterar mjöl när det egentligen är narkotika.[3]

Därtill ska den som för ett motordrivet fordon, efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns kvar narkotiskt ämne i blodet, dömas för rattfylleri.[4] Även för detta brott är huvudregeln att uppsåt ska föreligga.[5]

Om inte åklagaren kan påvisa att du haft uppsåt när du ätit haschkakan bör du sannolikt inte bli dömd för vare sig narkotikabrott eller rattfylleri. Men för att tillvarata dina rättigheter rekommenderar vi att du anlitar en försvarare, om du skulle bli kallad till förhör och delges misstanke för brott. Vi på Zeijersborger & Co åtar oss uppdrag både som offentligt förordnat försvarare samt privat försvarare.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Narkotikastrafflagen
[2] 8 § Narkotikastrafflagen
[3] Lexino lagkommentar 1 § Narkotikastrafflagen
[4] 4 § 2 st. Lagen om straff för vissa trafikbrott
[5] 1 kap. 2 § 1 st. Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.