Kan jag bli svensk medborgare om jag har betalningsanmärkningar?

Hej,

Jag tänkte skicka en ansökan om att bli svensk medborgare. Jag har bott i Sverige sedan slutet på 80-talet och har två betalningsanmärkningar. Jag har inga skulder hos Kronofogdemyndigheten. Kan jag då ansöka och har jag möjlighet att beviljas medborgarskap eller måste jag vara fri från anmärkningar?

Hej och tack för din fråga,

Du kan ansöka om att bli svensk medborgare genom att skicka en ansökan till Migrationsverket. För att få ett svenskt medborgarskap finns det vissa krav som måste uppfyllas. Kraven är att man ska kunna styrka sin identitet, ha fyllt 18 år, ha permanent uppehållstillstånd, uppfylla kraven för hur länge man ska ha bott i Sverige samt att man ska ha levt ett skötsamt liv.[1]

I ditt fall är alltså frågan om två betalningsanmärkningar kan ha inverkan på att du ska ha levt ett skötsamt liv. För att bedöma detta krav tittar Migrationsverket dels på om du hittills varit skötsam, dels om du förväntas sköta dig framöver. Bland annat kontrolleras det om man har begått några brott eller om man har några skulder. Skulder som har gått till Kronofogden är ett exempel på något som kan påverka en ansökan.

Det går inte att svara på om Migrationsverket kommer att bevilja just din ansökan om att bli svensk medborgare. Betalningsanmärkningarna kan indikera att du har haft en ovilja att göra rätt. Men om du nu har betalat dina skulder och om du kan styrka att du kommer att leva ett skötsamt liv framöver finns det en möjlighet att du ändå kan bli svensk medborgare.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 11 § MedbL

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas