Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag börja studera om jag har arbetstillstånd?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag jobbar som lärare i en skola där jag har fast anställning. Jag har ett tidsbegränsat arbetstillstånd i Sverige. Nu önskar jag vidareutbilda mig vid universitetet och har hittat ett program som passar mig perfekt. Min fråga är: Kan jag ta tjänstledigt från jobbet och läsa en heltidskurs medan jag har tidsbegränsat arbetstillstånd?

Hej och tack för din fråga,

Arbetstillstånd beviljas för ett specifikt arbete och för en specifik arbetsgivare. Om man inte längre utför arbete i enlighet med vad tillståndet beviljats för är tillståndet inte längre giltigt. Det är således inte möjligt att vare sig byta arbetsgivare, arbete eller ta tjänstledigt inom ramen för arbetstillståndet.

Du kan däremot ansöka om att få uppehållstillstånd för att studera. Ett sådant tillstånd bör säkras innan en ansökan om tjänstledigt lämnas in då detta annars kan resultera i ett förlorat uppehållstillstånd. Migrationsverket är en statlig myndighet och omfattas av serviceplikt, de skall således om möjligt hjälpa till att svara på frågor om tillstånd av olika slag, ett bra första steg kan därmed vara att kontakta dem för att se över vilka möjligheter som finns.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.