Kan jag dra tillbaka min anmälan om misshandel nu när allt är bra igen?

Hej,

Jag har anmält min man för misshandel. Nu är allting bra igen och jag vill dra tillbaka min anmälan. Kan jag göra det?

Hej och tack för din fråga,

Polisen ska utreda ett ärende som har kommit till deras kännedom. Har en person, som i ditt fall, lämnat in en anmälan om misshandel till polisen går det inte att dra tillbaka anmälan. Brottet måste alltså först utredas av polis innan det kan läggas ner.

Brottet misshandel faller in under allmänt åtal vilket betyder att det föreligger en skyldighet för åklagaren att väcka åtal om det finns tillräckliga bevis.[1] Du som brottsoffer har ingen skyldighet att medverka under förundersökningen. Väljer du att inte medverka försvårar du åklagarens arbete i att uppfylla det beviskrav som finns för att väcka åtal om misshandel. Det är alltså inte säkert att åtal väcks trots att du skickat in en polisanmälan. Åklagaren kan besluta att åtal inte ska väckas eller så anser polisen att det är uppenbart att brottet inte kan utredas och kan därför välja att inte starta igång en förundersökning.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 5 § BrB och 20 kap. 3 § RB
[2] 23 kap. 1 § RB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.