Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag få ekonomiskt bistånd trots att jag inte är svensk medborgare?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Jag har två barn under 16 år och jag är inte svensk medborgare utan är från Iran. Min man vill skilja sig och vill inte stanna i samma hus som mig. Om min man lämnar mig, kan jag få stöd från kommunen? Vem kontaktar jag?

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt till bistånd om du har uppehållstillstånd eller väntar på beslut om uppehållstillstånd.

Tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i Sverige och som vistas här har samma rätt till bistånd som svenska medborgare. Det är då reglerna i socialtjänstlagen som gäller avseende eventuell rätt till ekonomiskt bistånd. Ansökan om försörjningsstöd görs via socialtjänsten i den kommun man bor. Socialtjänsten gör därefter en utredning för att bedöma om den sökande har rätt till bistånd utifrån sökandes ekonomiska situation och de krav som ställs enligt socialtjänstlagen.

Tredjelandsmedborgare som söker uppehållstillstånd och befinner sig här i landet är hänvisade till de möjligheter till bistånd som står till buds enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl. Migrationsverket ansvarar då för försörjning och boende för personer som har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Ansökan om bistånd görs hos Migrationsverket.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.