Kan jag få ersättning för ärr efter akne?

Hej,

Jag har gropar i ansiktet efter svår akne. Kan jag få någon slags ersättning för detta?

Hej och tack för din fråga,

Man kan i vissa fall få ersättning från sitt försäkringsbolag för en utseendemässig förändring. Rätten till ersättning beror på om du har någon personlig försäkring samt vilka villkor som finns i den. I de flesta försäkringar krävs det att ärr uppkommit genom en olycka, t.ex. efter en trafikolycka, olycksfall eller överfall. Vissa barnförsäkringar kan dock omfatta ersättning för akneärr. Det kan även ställas krav på att man uppsökt vård för sina besvär för att man ska ha rätt till ersättning. Vänd dig till ditt försäkringsbolag för mer information.

Ersättning kan också ges som skadestånd enligt Skadeståndslagen (SkL). Denna ersättning bygger dock på att man erhållit skada orsakad av någon annan eller av något annat än den som skadats, se 2 kap. 1 § SkL. Det kan t.ex. handla om en person som med avsikt eller genom oaktsamhet orsakar någon en skada. Till dessa situationer räknas inte uppkomsten av akneärr.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.