Kan jag få ersättning för att läkaren satte fel diagnos?

Hej,

Jag har ärr efter operation för pungvred, men i efterhand har det visat sig att det varit fel diagnos. Har jag rätt till ersättning för att läkaren satt fel diagnos?  Operationen var helt i onödan och hjälpte inte nåt mot den smärta jag hade.

Hej och tack för din fråga,

Det kan rekommenderas att vända sig till LÖF där en anmälan kan göras på deras hemsida för att försöka få ersättning.

Man kan ha rätt till ersättning vid skador som har uppkommit i samband med sjukvård.[1] Ersättning kan exempelvis ges om det föreligger övervägande sannolikhet för att en skada har uppkommit i samband med undersökning, vård eller behandling. Skadan ska ha uppkommit som en följd av någon av grunderna som räknas upp i patientskadelagen. En av grunderna är att det handlar om en felaktig diagnostisering som kan bli aktuellt i ditt fall.[2]

Har du alltså fått en felaktig diagnos och dessutom lidit skada på grund av detta bör du alltså ha rätt till patientskadeersättning. För att kräva ersättning för skadan ska du göra en anmälan till LÖF. På LÖFs hemsida finns utförlig information om hur en anmälan ska göras.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § Patientskadelagen.
[2] 6 § Patientskadelagen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.