Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag få ersättning för att jag ramlade när det var blött på tunnelbanan?

Datum: 04/07/2022

Hej,

Jag ramlade inne i tunnelbanan på grund av att det var blött på golvet och skadade mitt knä. Kan jag få ersättning för det?

Hej och tack för din fråga,

Det är möjligt att man kan ha rätt till skadestånd när man halkar och skadar sig. För att du ska kunna få ersättning för den uppkomna skadan krävs det att någon uppsåtligt eller av vårdslöshet har vållat den.[1] Vanligtvis avser det situationer när någon har utfört en aktiv handling men även underlåtenhet att handla kan leda till skadeståndsansvar, till exempel att man inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga ett olycksfall.

I din situation måste man bedöma varför det var blött på golvet och vem som är ansvarig för att det borde ha torkats upp. Det är du som måste kunna bevisa att den ansvarige har varit vårdslös genom att inte torka golvet. Det måste dessutom finnas ett förutsebart orsakssamband mellan att vätskan inte var borttorkad och att du skadade ditt knä.

Om man kommer fram till att det finns ett skadeståndsansvar för en uppkommen personskada finns det möjlighet att få ersättning för bland annat sjukvårdskostnader, inkomstförlust samt ersättning för fysiskt och psykiskt lidande i form av sveda och värk eller lyte och men.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § SkL
[2] 5 kap. 1 § SkL

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.