Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag få ersättning för att jag varit jourhem?

Datum: 05/12/2018

Hej,

Jag har varit familjehem/jourhem för en kille och enligt SKL och min hemkommun kan det, förutom omkostnadsersättning, utgå i arvode. Socialtjänsten har skickat ett undertecknat avtal gällande jourhem till mig som jag ej har skrivit under. Socialtjänsten har däremot inte betalat ut något arvode.  De säger att man bara kan få arvode om man är utredd och godkänd som familjehem eller jourhem, vilket jag inte är. Däremot är det riktigt att betala ut omkostnadsersättning som de också har gjort. Kan de göra så?

Jag har tidigare varit familjehem och hade två killar placerad hos mig. Killarna ville flytta till svensk familj istället och ljög i skolan att jag hade slagit dem. Efter det har det skett massor av tjafs och nu sprider en av killarnas god man ett rykte att jag är våldsam och gode mannen säger att han ska polisanmäla mig. Vad kan jag göra rättslig? Jag mår dåligt utav det och den bilden de sprider av mig som inte stämmer.

Hej och tack för dina frågor,

Din första fråga gäller ersättning för att du varit familjehem. Av de uppgifter du lämnat i din fråga verkar du och kommunen vara överens gällande omkostnadsersättningen, men du menar att du även skulle ha erhållit arvode. För att ha rätt till arvode ska du vara uppdragstagare av kommunen. I det här fallet verkar kommunen ha som krav att du, för att bli uppdragstagare, ska ha blivit utredd och godkänd av kommunen. Att du varit familjehem tidigare och då lämnat en samtyckesblankett behöver inte betyda att du är utredd och godkänd enligt de regler som socialtjänsten har.

Om någon utmålar någon annan som klandervärd eller lämnar uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning kan den personen dömas för förtal enligt 5 kap. 1 § Brottsbalken. Man tar även hänsyn till om uppgiftslämnaren omfattades av tvång för att lämna uppgifterna, om det var försvarligt att uppgifterna lämnades och om dessa uppgifter var sanna eller uppgiftslämnaren hade skälig anledning att tro att de var sanna. Den goda mannen kan således anmälas för förtal, vad som kommer bli avgörande är i vilken omfattning som spridningen av uppgiften skett och vilken bevisning som finns för detta.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.