Kan jag få ersättning för dåligt läkt fraktur?

Hej,

Jag undrar om jag kan få ersättning för att nyckelbenet fortfarande sticker ut när det har gått över ett år sedan jag fick en nyckelbensfraktur?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Patientskadelagen (PSkL) är det möjligt att som patient få ersättning från patientförsäkringen, en försäkning alla vårdinrättningar är skyldiga att ha. Enligt 6 § PSkL ska det föreligga övervägande sannolikhet för att skadan är orsakad av undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd under förutsättning att skadan kunnat undvikas genom ett annat utförande som skulle ha tillgodosett vårdbehovet på ett mindre riskfyllt sätt. Således kan patienten inte få ersättning om operationen utförts på ett oklanderligt sätt, trots att utfallet inte blev önskvärt. Rätten att väcka talan preskriberas tio år efter det att skadan orsakades enligt 23 § PSkL.

Det finns även en möjlighet för patienten att vända sig till sitt försäkringsbolag som i många fall ger ersättning för vanprydnader, ärr och skador som uppstått till följd av en operation. Villkoren för ersättning denna väg kan variera beroende på i vilket försäkringsbolag man är försäkrad.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.