Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag få ersättning för inställd utomlandsresa på grund av Corona/Covid-19?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Jag hade en jobbresa till Portugal inplanerad och betalade då en summa för boende. Nu har jag varit tvungen att ställa in resan till följd av Coronaviruset.

Hur kan jag gå tillväga för att få tillbaka pengarna?

Hej och tack för din fråga,

Det finns inget konsumentskydd i lag för reguljära resor/flygbiljetter. De enda lagar som skyddar konsumenter gäller vid paketresor, där det alltså också ingår boende och/eller en turisttjänst som är en väsentlig del av paketet. Om det handlar om en paketresa är man skyddad av paketreselagen.

När det handlar om inställda flyg som påverkar boende så gäller i första hand avtalet om boende. Rätten att avboka torde framgå genom avtalet om boendet. I andra hand kan köplagen eller konsumentköplagen ha en utfyllande funktion för de delar av avtalet där inget är avtalat. Det är dock ingen självklarhet att man på grund av ett inställt flyg kan få ångerrätt på ett boende och få alla pengar tillbaka på grund av coronaviruset.

Om man inte kan komma överens med boendet kan man gå vidare med en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden för att få en prövning av ärendet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.