Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag få ersättning för tinnitus som utlöstes tre år efter skadan inträffade?

Datum: 04/07/2022

Hej,

Under en utmattningsdepression för 3 år sedan utlöste sig tinnitus på höger öra. Nu har det även börjat i vänster öra. Kan jag få ersättning för det?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att du undrar över möjligheten att få ersättning även för skada som uppkommit i efterhand.

Huvudregeln när det gäller fordran är att den preskriberas tio år efter dess uppkomst.[1]

Om skadan har skett i samband med arbetet är det viktigt att informera sin arbetsgivare som i sin tur gör en anmälan om arbetsskadan till Försäkringskassan. Skadas en anställd i arbetet har denne möjlighet att få högre ersättning via socialförsäkringen.[2] Det är Försäkringskassan som utreder om förutsättningarna till högre ersättning finns. Om arbetsgivaren även är ansluten till en trygghetsförsäkring kan detta ge dig som anställd rätt till ersättning vid arbetsskada och utbetalas istället för skadestånd. Preskriptionstid vid återbetalningskrav från försäkringskassan är tio år.

Skulle Försäkringskassan konstatera att det inte är en arbetsskada kan du vända dig till din privata försäkring. Förutsatt att ditt försäkringsskydd täcker skadetypen tinnitus, har du rätt att ansöka om ersättning hos ditt försäkringsbolag i upp till tio år efter skadetillfälle.[3]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § preskriptionslagen
[2] 39- 42 kap. SFB
[3] 7 kap. 4 § FAL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.