Kan jag få ersättning från två försäkringsbolag?

Hej!

Jag fick en armbåge i ansiktet under en innebandymatch och har både en egen försäkring och en försäkring genom jobbet. Jag har anmält ärendet till båda försäkringsbolagen och båda har angett att de kommer ersätta mig. Min fråga är om man kan få ersättning för samma skada av båda försäkringsbolagen? Jag betalar ju premie till båda och då borde väl båda ersätta mig?

Hej och tack för din fråga,

Jag förstår din fråga som att du undrar över huruvida det är tillåtet/möjligt att söka ersättning för en skada av två olika försäkringsbolag.

Att ha försäkring hos flera försäkringsbolag är fullt möjligt och tillåtet. Detta regleras i 6 kap. 4 § försäkringsavtalslagen och kallas dubbelförsäkring. Av bestämmelsen framgår att försäkringstagaren är förhindrad att tillgodogöra sig mer ersättning än vad skadan är värd. I praktiken innebär detta att försäkringsbolagen träffar ekonomiska uppgörelser sinsemellan kring skadan och gemensamt bestämmer hur ersättningen ska se ut. Du bör därför meddela försäkringsbolagen om att du har en dubbelförsäkring, så att rätt belopp utgår i ersättning till dig.

En specifik straffbestämmelse i Brottsbalken om ersättning vid dubbelförsäkring finns inte. Bedrägeri kan dock anses ligga nära till hands i dessa situationer.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.