Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag få ersättning om jag ramlat ner i en brunn?

Datum: 22/09/2020

Hej,

Jag skadade menisken (knät) när jag ramlade ner i en liten typ av A-brunn utanför min port. Det gick inte att se att locket låg löst då massa löv hade samlats runt. Vaktmästaren bedömde att ringen runt locket var sönder och hyresvärden har idag bytt brunnslock och skruvat fast det. Kan jag kräva skadestånd för detta? De påstår att eftersom de inte var medvetna om att det var löst så är de inte skyldiga. Vad gäller?

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt till ersättning från de ansvariga av brunnen om skadan har orsakats av de ansvariga på grund av deras vårdslösa agerande. Dagvattenbrunnar, vanligtvis A-brunnar, är väghållarens ansvar.

Ett sätt att få ersättning för kostnader är att begära skadestånd.[1] Det finns ett antal villkor som måste uppfyllas för att man ska kunna få skadestånd. Det ska finnas en skada, skadan ska vara orsakad av någon annan person genom att de gjort något de inte borde eller inte gjort något som de borde. Det ska sedan göras en culpa och kausalitetsbedömning, dvs om den andra personen borde ha gjort något, hade ansvar och att deras handlande eller avsaknad av handlande rimligen har lett till skadan.

I ditt fall handlar det om en personskada i form av skada i ditt knä. För att ett skadestånd ska komma i fråga krävs även att den ansvarige för vägen har agerat vårdslöst genom att inte fästa locket på brunnen eller liknande. För allmänna vägar är det vanligen vägverket som ansvarar. För kommunala vägar är det kommunen som bär ansvaret. Även som fastighetsägare kan man bära ansvar för väg som ligger på egen mark. Inledningsvis måste man således kontrollera vem som ansvarar för vägen. Det ska också finnas ett sannolikt orsakssamband mellan den ansvarige för brunnens brist och din skada vilket det kan antas göra i detta fall.

Det du har rätt till är försäkringsersättning från din försäkring eller den ansvarige för vägen. Huvudregeln vid skadestånd är att man ska sätta den skadelidande, dvs. du i detta fall, i samma situation som att skadan aldrig skett. Den som har tillfogats personskada kan bland annat få ersättning för sjukvårdskostnader och fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § SkL.
[2] 5 kap. 1 § SkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.