Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag få ett personnummer om jag har tillfälligt arbetstillstånd?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag har två frågor;

  1. Jag har ett arbetstillstånd som gäller under 11 månader, kan jag få ett svenskt personnummer?
  2. Får jag och min fru barnbidrag för vårt barn mot bakgrund av ovan nämnda förutsättningar?

Hej och tack för dina frågor,

Om man är folkbokförd i Sverige kan man få svenskt personnummer. Folkbokförd kan man bli om man regelmässigt tillbringar sin nattvila eller motsvarande vila i landet under minst ett års tid, Folkbokföringslagen 3 §. Eftersom ditt uppehållstillstånd är kortare än ett år verkar du inte uppfylla kraven för att bli folkbokförd och kan därför inte heller få ett personnummer. Du kan däremot ansöka om ett samordningsnummer.

Vem som har rätt till barnbidrag regleras i Socialförsäkringsbalken. Barnbidrag kan man få om barnet är bosatt i Sverige, Socialförsäkringsbalken 5 kap 9 §. Den som kommer till Sverige och kan antas komma att vistas här under längre tid än ett år ska anses vara bosatt  i landet, Socialförsäkringsbalken 5 kap. 3 §. Eftersom ditt arbetstillstånd inte sträcker sig längre tid än ett år är det således oklart om ni kommer ha rätt till barnbidrag.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.