Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan jag få skadestånd om jag blivit misshandlad?

Hej,
Jag går i årskurs 8 och har blivit misshandlad av en kille. Han gick oprovoserat fram och började slå mig när jag umgicks med mina vänner. Jag har ingen egen personförsäkring och undrar om man ändå kan få skadestånd på något sätt?

Hej och tack för din fråga,

Även om du inte har personförsäkring kan du få skadestånd. I första hand är det gärningsmannen som blir skadeståndsskyldig. Frågan om skadestånd prövas av rätten i samband med rättegången mot gärningsmannen. Åklagaren kan föra din talan i den del som avser skadestånd. Som misshandelsoffer är huvudregeln att du har rätt till ett målsägarbiträde eller särskild företrädare. Ditt målsägarbiträde eller särskilda företrädare kan föra din talan avseende skadestånd om åklagaren inte gör det. För att en rättegång ska bli aktuell krävs att händelsen polisanmäls.

Om gärningsmannen är okänd eller inte kan betala skadestånd kan du vända dig till ditt/dina föräldrars hemförsäkringsbolag. I de flesta hemförsäkringar ingår ett så kallat överfallsskydd som ger möjlighet till ersättning när du utsatts för misshandel.

Om du varken kan få ersättning från gärningsmannen eller försäkringsbolaget kan du få brottsskadeersättning från staten via Brottsoffermyndigheten. Ansökning om brottsskadeersättning görs på ett formulär du kan få via Brottsoffermyndighetens hemsida.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online