Kan jag få skadestånd efter min arbetsplatsolycka?

Hej,

Jag har varit med om en arbetsplatsolycka, jag fick strömgenomgång från höger arm till vänster, 400 Volt. Detta på grund av att en slipmaskin saknade täckplåt över elanslutningen, när jag skulle flytta på denna så fick jag strömgenomgång. Efter det kändes allting väldigt konstigt och jag besökte en akutmottagning för kontroll, hade svagt flimmer i hjärtat och svårt att orientera mig. Efter detta har jag problem att komma ihåg saker och jag känner mig “lullig”.

Är detta något jag kan kräva skadestånd för?

Hej och tack för din fråga,

Som anställd är man skyddad mot kostnader och utebliven inkomst till följd av skada på arbetet genom kollektivavtalsknuten försäkring (om arbetsplatsen är ansluten till ett kollektivavtal) samt genom Försäkringskassan. De kostnader som ersätts av antingen försäkringsbolag eller Försäkringskassan är inkomstförlust, kostnader i samband med vården samt i vissa fall sveda och värk. Då skadeståndets funktion är att återställa den skadelidande till samma ekonomiska läge som den varit i om skadan inte inträffat går det därför inte att rikta ytterligare skadeståndsanspråk mot arbetsgivaren.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.