Kan jag få skadestånd för feldiagnostisering av läkare?

Hej,

När jag endast var runt två år gammal diagnostiserades jag som lätt förståndshandikappad. Under 2011 fick jag en ny diagnos som bekräftade att jag inte alls var funktionsnedsatt, utan att jag endast är dyslektiker och har problem med ordförståelse. På grund av diagnosen placerades jag i särskola under hela min skolgång, vilket gjort att jag inte kunnat få något arbete och att jag har levt på sjukersättning. Har jag rätt till skadestånd på grund av denna feldiagnostisering?

Hej och tack för din fråga,

Om man skadas inom vården kan man få ersättning för sveda och värk under läkningstiden och ersättning för extra kostnader och inkomstbortfall. Vid en feldiagnostisering som det handlar om i ditt fall kan ersättning lämnas enligt patientskadelagen. Ersättningen betalas enligt patientskadelagen om patientens tillstånd försämrats på ett sätt som kunnat undvikas om rätt diagnos ställts. Skadan måste dock anmälas inom tre år från det att skadan blivit objektiv märkbar och du inser att skadan kan ha samband med en behandling och att patientskadeersättning är möjlig. Eftersom att du fick kännedom om att du blivit feldiagnostiserad redan år 2011 kan det bli svårt att nå framgång med ett ersättningskrav enligt patientskadelagen idag.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.