Kan jag få skadestånd för min misslyckade ögonoperation?

Hej,

Jag har under en längre tid haft problem med en ögonsjukdom. Efter en längre väntan genomgick jag för tre år sedan en hornhinnetransplantation. Efter operationen fick jag många komplikationer, däribland att jag fick nedsatt syn på båda ögonen och är sjukskriven. Kan jag bli sjukpensionär och har jag rätt till skadestånd?

Hej och tack för din fråga,

För att beviljas sjukersättning krävs att arbetsförmågan är stadigvarande helt nedsatt. Ni kan gå in på Försäkringskassans hemsida och ansöka om sjukersättning och det är Försäkringskassans läkare som bedömer omfattningen av den nedsatta arbetsförmågan. Om ni inte blir nöjda med Försäkringskassans beslut kan ni begära att Försäkringskassan själva omprövar sitt beslut. Är ni inte heller nöjda med det beslutet återstår er att låta förvaltningsrätten pröva frågan. Om din man har blivit felbehandlad kan han vända sig till landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF). Om det konstateras att han felbehandlats kan han ha rätt till ekonomisk ersättning enligt Patientskadelagen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.