Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag få skadestånd för psykiskt lidande efter att min son gått bort?

Datum: 29/12/2021

Hej,

Min son dog innan han fyllt 1 år. Jag var på sjukhuset med min son i 11 månader och blev på grund av detta uppsagd från mitt arbete. Jag har även varit sjukskriven i 4 år för djup depression till följd av att ha förlorat min son. För att bli frisk har jag genomgått KBT samt medicinerats, på detta finns läkarintyg. Har jag rätt till skadestånd för psykiskt lidande?

Hej och tack för din fråga,

Skadestånd regleras i Skadeståndslagen. Skadeståndslagens 2:a kapitel redogör bland annat för arbetsgivares, stats samt kommunens skadeståndsansvar. Psykiskt lidande faller in under begreppet personskada, 5 kap 1 § Skadeståndslagen, och omfattas således av skadeståndslagens bestämmelser. Skadeståndsskyldig blir den som som genom vållande eller vårdslöshet orsakar skadan. Vid skada som orsakats av arbetstagare kan även arbetsgivare, stat eller kommun bli skadeståndsskyldig. För att kunna rikta ett skadeståndsanspråk mot någon krävs dock att någon orsakat skadan, i de fall ett dödsfall inträffat av naturliga skäl finns därmed ingen att ställa ett skadeståndsanspråk mot.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.