Kan jag få skadestånd från hjälmtillverkaren vid trafikolycka?

Hej,
Jag har varit med om en trafikolycka. Jag blev påkörd och hade en uppblåsbar cykelhjälm som inte löste ut i tid. Då jag kontaktade bolaget erkände de att det finns fall där hjälmarna inte löst ut. Idag har jag ärr efter händelsen då hjälmen inte skyddade som avsett. Kan jag begära skadestånd från hjälmtillverkaren?

Hej och tack för din fråga,

Inom svensk rätt ersätts skador som orsakas i trafiken av den orsakande partens trafikförsäkring. Man kan även ha rätt till ersättning från sin egna privatförsäkring.

Att din hjälm inte löst ut kan dock vara grund för att rikta skadeståndsanspråk mot hjälmtillverkaren på grund av fel i vara, 22 § Konsumentköplagen. Vidden av tillverkarens skadeståndsansvar samt vad anspråket kan omfatta återfinns i 30-32 §§ konsumentköplagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.