Kan jag få ta del av min makes företag vid bodelningen?

Hej,

Efter att ha varit gifta i 15 år ska jag och min man skiljas. Vi har kommit överens om att jag ska ta över huset, huslån och bil och köpa ut honom. Han behåller sommarhuset, som utgör hans enskilda egendom enligt arv, och vår båt. Det känns helt okej men han har även ett aktiebolag. Känner jag fel i att vilja ha del av eventuell vinst vid en försäljning av bolaget sen? Jag har ju också varit med när han startade och vi har gemensamt jobbat med bolaget under vårt liv tillsammans.

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning genomföras där makarnas egendom fördelas mellan dem enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods vilket är all egendom som inte är någon utav makarnas enskilda egendom genom t.ex. äktenskapsförord, villkorad gåva eller villkorat arv, se 10 kap 1 § och 7 kap. 1-2 §§ ÄktB. Även aktiebolaget ska ingå i bodelningen, även om det är din makes företag är det en del av hans tillgångar och alltså en del av giftorättsgodset.

Rent praktiskt ska man genomföra en lottläggning i bodelningen. Detta innebär det giftorättsgods som makarna äger läggs ihop och delas lika, efter avdrag av eventuella skulder som makarna har, se 11 kap. 2-3 § ÄktB. Det resulterar i att varje make får en andel i boet och om det visar sig att den ena maken äger mer egendom än den andre får man omfördela så att varje make får det den har rätt till. Vid lottläggningen har vardera make rätt att i första hand få sådan egendom som maken äger, se 11 kap. 7 § ÄktB. Detta innebär då att din man som ägare i första hand har rätt att få sitt aktiebolag, men han kan komma att behöva ersätta dig upp till den summa som du har rätt till enligt din andel i boet. Ersättningen kan bestå antingen av egendom eller av pengar, se 11 kap. 9 § ÄktB.

Skulle ni inte komma överens kan du ansöka om att en bodelningsförrättare förordnas enligt 17 kap 1 § ÄktB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.