Kan jag få tillbaka pengar för flygbiljetterna på grund av Covid-19?

Hej,

Jag fick betala 2 flygbiljetter för att flygbolaget ställde in flygresan halvvägs fram till slutdestination på grund av Corona. Kan jag få tillbaka pengarna?

Hej och tack för din fråga,

Det finns inget konsumentskydd i lag för reguljära resor/flygbiljetter. De enda lagar som skyddar konsumenter gäller vid paketresor, där det alltså också ingår boende och/eller en turisttjänst som är en väsentlig del av paketet. Om det handlar om en paketresa är man skyddad av paketreselagen.

I första hand gäller avtalet mellan dig och flygbolaget som tog dig till första destinationen. Rätten att avboka torde framgå genom avtalet om flygbiljetterna. I andra hand kan köplagen eller konsumentköplagen ha en utfyllande funktion för de delar av avtalet där inget är avtalat. Det är ingen självklarhet att man på grund av ett inställt flyg kan få ersättning för flygbiljetter som tagit dig till en mellanlandningsdestination.

Om man inte kan komma överens med flygbolaget kan man gå vidare med en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden för att få en prövning av ärendet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.