Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan jag få tillbaka pengarna från min dotter?

Hej,

Jag har gett min dotter 50 000 kronor till hjälp för att renovera min mammas bostadsrätt i samband med att min dotter köpte den och flyttade dit. Vi kom överens om att min dotter skulle behålla lägenheten för mammas skull. Min dotter har nu sålt bostadsrätten nu mot allas tro och vilja.

Jag gav henne inte pengarna som jag fick av min mamma för att hon skulle spekulera med dom och känner mig vilseledd. Kan jag kräva tillbaka pengarna från hennes dotter eller borde sådant avtalats om innan?

 

Hej och tack för din fråga,

Utan ett skriftligt avtal kommer det vara svårt att bevisa vad som överenskommits. Även om muntliga avtal gäller i samma utsträckning som skriftliga avtal blir det oftast problematiskt att bevisa. Den som fått pengarna kan hävda att transaktionen utgjort en gåva och presumtionen är att det då är gåvogivaren som har bevisbördan för att visa att det inte rört sig om en gåva.

Det man ger till ett barn skulle däremot i en framtida bodelning kunna räknas som förskott på arv från gåvogivarens sida. Bestämmelsen om förskott på arv finns i 6 kap. 1 § Ärvdabalken. Bestämmelsen innebär att vad en arvlåtare ger till sin bröstarvinge under sin livstid ska avräknas som förskott på arv efter arvlåtaren. Detta gäller så länge det inte finns något gåvobrev som säger att gåvan inte ska räknas som förskott på arv.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online