Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan jag få tillbaka pengarna jag lånat ut till en kompis?

Hej för ett år sen lånade jag ut 5000 kr till en kompis. Än idag ett år senare har han kommit med ursäkter varför han ej kan betala tillbaka. En del gav jag i kontant men de mesta var över swish. Finns de något jag kan göra så jag får tillbaka mina pengar?

Hej och tack för din fråga,

För att kunna kräva ut skulden av personen behöver skulden först och främst fastställas vilket kan ske bland annat via en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Man kan ansöka om betalningsföreläggande först om förfallodagen för skulden har passerat, om skulden avser pengar samt om man kan förklara vad skulden avser för något. Ett sätt att visa att det föreligger ett skuldförhållande är genom ett skuldebrev eller annan skriftlig dokumentation. Det är dock inget krav att du har skriftlig dokumentation som bevisar skulden.

Efter att skulden är fastställd kan man söka om verkställighet hos Kronofogden.

Med vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online