Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag få tillbaka pengarna jag lånat ut till en kompis?

Datum: 12/10/2018

Hej,

För ett år sen lånade jag ut 5000 kr till en kompis. Sedan dess har han kommit med ursäkter och inte betalat tillbaka. Jag gav en del av pengarna kontant men de mesta var över swish. Finns de något jag kan göra för att få tillbaka mina pengar?

Hej och tack för din fråga,

För att kunna kräva ut skulden av personen behöver skulden först och främst fastställas, vilket kan ske bland annat via en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Man kan ansöka om betalningsföreläggande först om förfallodagen för skulden har passerat, om skulden avser pengar samt om man kan förklara vad skulden avser för något. Ett sätt att visa att det föreligger ett skuldförhållande är genom ett skuldebrev eller annan skriftlig dokumentation. Det är dock inget krav att du har skriftlig dokumentation som bevisar skulden.

Efter att skulden är fastställd kan man söka om verkställighet hos Kronofogden.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.