Kan jag kräva umgänge med mina tonårsbarn?

Hej,

Mina två barn är 14 och 15 år gamla. Jag och deras pappa har delad vårdnad, men de bor och är folkbokförda hos honom. Det är svårt att få kontakt med barnen då de aldrig svarar på mina sms och samtal. Jag har försökt få till tillfällen för oss att träffas och umgås, men de verkar inte vara intresserade. Vad jag vet beror det inte på något speciellt, utan de är nog bara trotsiga tonåringar. Men jag saknar ju mina barn och borde väl som deras mamma har rätt att träffa dem? Kan jag kräva umgänge trots deras ålder?

Hej och tack för din fråga,

I frågor som berör barns vårdnad, boende och umgänge fattas alla beslut utifrån vad som anses vara barnets bästa. Det är därmed inte förälderns rättighet att få träffa sitt barn som står i fokus, utan barnets rättighet att få umgås med båda föräldrarna. Det går därför inte att som förälder kräva umgänge med sitt barn.

I ditt fall framgår av frågan att du tillsammans med barnens pappa har gemensam vårdnad om barnen. En vårdnadshavare har både en rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter.[1] Ett barn har vidare rätt till umgänge med en förälder som den inte bor med. Ett sådant umgänge kan ske antingen i verkligheten eller genom annan kontakt, till exempel via telefon eller videosamtal.[2] Ett första steg är såklart att kommunicera med barnens pappa och se om ni kan komma överens om ett umgänge med barnen som funkar för alla. Om det inte når framgång kan även kommunens familjerätt hjälpa till med samtal för att nå en samförståndslösning.[3]

Om inte samtal med den andra föräldern hjälper finns det möjlighet att låta domstol avgöra i frågan.[4] Rätten kan då besluta om ett umgängesschema, till exempel varannan helg. Vid beslut om barnets bästa tas hänsyn till barnets egen mognad och ålder. Av frågan framgår att dina barn är tonåringar. Därför kommer troligtvis deras egen åsikt spela relativt stor roll i vad domstolen beslutar.[5] Om barnen vägrar umgänge, kommer domstolen därmed sannolikt inte besluta om umgänge mot deras vilja.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 15 § FB
[3] 6 kap. 18 § FB
[4] 6 kap. 15 a § FB
[5] NJA 1988 s. 448

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.