Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag få vårt hus sålt utan makens medgivande vid bodelning?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag och min exman äger ett hus gemensamt. Min exmake vill bo kvar i huset men har inte råd att lösa ut mig. Jag vill att huset ska säljas. Finns det tvingande åtgärder för att få min exmake att flytta från huset och sälja? Kan man göra det via Kronofogden, polisen eller domstol?

Hej och tack för din fråga,

Skulle maken inte frivilligt gå med på en försäljning, har makan möjlighet att ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning i enlighet med Samäganderättslagens regler. Efter en beviljad ansökan kan det samägda huset sedan bjudas ut på offentlig auktion. Som huvudregel kommer maken inte kunna förhindra att huset bjuds ut på offentlig auktion. I undantagsfall kan dock anstånd beviljas, vilket i sådana fall skulle fördröja en tvångsförsäljning. Efter att huset har sålts har maken inte längre rätt att bo kvar.

Skulle maken och makan ha svårigheter att enas om vem som ska bo kvar i huset tills bodelningen är över har de var och en möjlighet att ansöka om s.k. kvarsittningsrätt hos tingsrätten. Tingsrätten kommer då att fatta ett tillfälligt beslut i frågan.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.