Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag flytta med mina barn när jag och mitt ex har gemensam vårdnad?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Jag och min exman har delad vårdnad. Barnen bor hos honom varannan helg enligt hans vilja. Han testade att ha barnen varannan vecka för jag tyckte det det kunde främja hans umgänge med barnen men det höll i 3 månader och sen ville han inte mer då det var för mycket ansvar enligt honom. Han har förlorat sitt körkort och mår dåligt över det och även skilsmässan. Jag har velat flytta sen 1 år tillbaka då jag i dagsläget pendlar till jobbet och en större stad ökar möjligheterna i min bransch.

Han har sen skilsmässan varit svår att samarbeta med, han försvårar det mesta för mig då han är så arg, men de som blir drabbade är barnen. Blanketter rivs sönder framför dem och de blir oroliga, han skriker och kallar mig för fula ord framför barnen. Därför sker lämning/hämtning på förskolan och skolan. Jag är nu efter 1 år fast besluten att det bästa både för mig och tjejerna hade varit en flytt. Umgänget med deras pappa hade inte förändrats då jag kan köra barnen till honom varannan helg. Han planerar att flytta till en annan ort när han tagit sitt körkort på nytt men uttrycker inget om han kommer vilja ha barnen de få dagar han har dem nu. Jag förstår att det är en omställning för barnen att byta förskola/skola men förändringen jag vill göra är för att underlätta vår vardag och kunna skapa en stabil miljö för mig och tjejerna. Jag har nämnt att en flytt inte hade varit aktuell om barnen kunde vara mer hos honom men han orkar inte ha tjejerna hos sig.

Jag undrar nu hur jag kan gå till väga och hur lång tid processen tar?

Hej och tack för din fråga,

Om föräldrarna har gemensam vårdnad ska båda delta i beslut som rör barnet i enlighet med 6 kap. 11 § och 6 kap. 13 § Föräldrabalken (FB). Det innebär dock inte att alla beslut måste fattas av båda föräldrarna. Däremot får beslut som är av ingripande betydelse inte fattas av endast en av föräldrarna, sådana beslut kan vara var barnet ska bo eller gå i skola. Detta betyder för din fråga, att föräldrarna måste fatta ett gemensamt beslut om var barnet ska bo, så länge de har gemensam vårdnad.

Om det inte föreligger ett samtycke från den andra föräldern, krävs ensam vårdnad för att kunna ta beslutet ensidigt. Om en vårdnadshavare måste flytta och den gemensamma vårdnaden inte fungerar längre på grund av detta har man möjlighet att ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten.

Möjligheten att få ensam vårdnad är beroende av flera omständigheter såsom bland annat föräldrarnas samarbetsförmåga, om någon av föräldrarna är olämplig och barnets relation till den andra föräldern. Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska domstolen beakta barnets bästa enligt 6 kap. 2a FB.

Det som i första hand kan rekommenderas är att ta hjälp av kommunen och få till samarbetssamtal eller ta hjälp av familjerätten. Om det inte fungerar kan man i andra hand ta kontakt med ett juridiskt ombud för att påbörja en process om ensam vårdnad.

Det är nästintill omöjligt att svara på hur lång tid en sådan process tar. Det beror på många omständigheter såsom hur överens parterna är, hur lång handläggningen är vid tingsrätten, om andra myndigheter ska göra utredningar etc.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.