Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag ge en anställd löneavdrag?

Datum: 28/02/2023

Hej,

Jag driver en nyöppnad restaurang med två anställda. Förra veckan blev kocken sur när vi pratade, lyssnade inte på vad jag sade, gick iväg, kom tillbaka 3 minuter senare och sade att han var sjuk och gick sedan hem mitt under service. Jag var tvungen att ha stängt dagen därpå till följd av det inträffade. Kan jag på laglig väg göra något åt hans lön?

Hej och tack för din fråga,

Möjligheten för dig att göra löneavdrag för din arbetstagare beror på ett antal olika faktorer. En utgångspunkt är att löneavdrag endast kan ske om du och arbetstagaren på frivillig väg har kommit överens om ett sådant avdrag. Det kan också finnas bestämmelser i kollektivavtal som påverkar möjligheten att göra löneavdrag. Löneavdrag kan slutligen ske om en dom från domstolen slår fast den anställdes skadeståndsskyldighet gentemot dig som arbetsgivare.

Den mest grundläggande skyldigheten för en arbetstagare är att utföra det arbete som personen får lön för. Det låter som att din arbetstagare kan ha brustit i sin arbetsplikt. Om du och arbetstagaren inte kan komma överens om ett löneavdrag på frivillig väg så kan du vända dig till domstol för att eventuellt få din arbetstagares skadeståndsskyldighet gentemot företaget fastställd. Med en sådan dom kan du som arbetsgivare göra ett löneavdrag som motsvarar det fastställda skadeståndsbeloppet. Din arbetstagares invändning om att han var sjuk när han gick hem från jobbet är en bevisfråga som kan bli avgörande för utfallet av en rättstvist i domstol. Om du är fackligt ansluten tycker jag inledningsvis att du ska kontakta fackets jurister. Förmodligen kan de hjälpa dig och ge dig råd om hur du ska gå vidare. Du bör även kontakta en jurist som noggrant går igenom ditt ärende och bedömer dina möjligheter till framgång om ärendet dras till domstol.

Utan att känna till fler omständigheter i det specifika fallet vågar jag påstå att den bästa lösningen för båda parter är att ni gemensamt kommer överens om ett löneavdrag för den inträffade händelsen. Det finns anledning att så långt som möjligt undvika en domstolsprocess då rättegångskostnaderna riskerar att bli högre än den förlust som uppstått till följd av händelsen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arbetsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.