Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag göra avdrag på underhållsbidraget om jag köper kläder till mitt barn?

Datum: 08/04/2020

Hej,

Om jag betalar underhåll för mitt barn till den andra föräldern, kan jag då köpa till exempel skor och kläder till mitt barn och dra av det från underhållet jag ska betala?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 7 kap. 1 § Föräldrabalken (FB) är huvudregeln att föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Underhållsbidraget upphör när barnet fyller 18 år eller, om barnet går i skola efter denna tidpunkt, längst intill dess att barnet fyller 21 år enligt 7 kap. 2 § FB. Underhållsbidraget ska täcka de behov som barnet har om inte denne bor varaktigt hos den ena föräldern.

En bidragsansvarig förälder som har haft barnet hos sig under en sammanhängande tid av minst fem hela dygn eller under en kalendermånad haft barnet hos sig i minst sex hela dygn får göra avdrag på det underhållsbidrag hen ska betala. För varje helt dygn av vistelsen är avdraget 1/40 av det månatliga underhållsbidraget.

Eftersom underhållsbidraget är tänkt att täcka barnets behov av bland annat kläder och hygienartiklar är detta inget som en umgängesförälder ska stå för. Du har fullgjort din underhållsskyldighet genom att betala ut det belopp som tidigare har fastställts enligt 7 kap. 2a § FB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.