Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag göra barnen arvlösa och testamentera allt till min sambo?

Datum: 27/02/2023

Hej,

Jag har två vuxna barn som jag inte har så bra kontakt med. Vi träffas bara någon gång per år och jag känner mig besviken på att de aldrig ställer upp när jag och min sambo behöver hjälp. Kan jag testamentera allt till min sambo?

Hej och tack för din fråga,

Det står dig fritt att testamentera all din egendom till din sambo förutom det som är dina barns laglott. Laglotten utgör hälften av arvet, den så kallade arvslotten. Om dina barn redan har fått egendom som kan räknas som förskott på arv ska det räknas av från laglotten. Om ett testamente inte upprättas i enlighet med de formkrav och begränsningar som finns, kan testamentet komma att jämkas eller ogiltighetsförklaras. Ett giltigt testamente ska vara skriftligt, undertecknas av testator och signaturen ska bevittnas av två samtidiga vittnen som är över 15 år. Vi råder den som vill reglera hur egendomen ska fördelas efter sin bortgång att ta kontakt med en advokat som är specialiserad på ekonomisk familjerätt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i våra handböcker om arv och testamente.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.