Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag polisanmäla fast sakerna återlämnats?

Datum: 01/09/2023

Hej,

Vi har ett litet familjeföretag med några anställda. En kille var anställd hos oss i några månader. Ett tag efter att han slutat kom det fram att det saknades verktyg. Vi frågade om han hade tagit sakerna, men han sa att han inte hade det. Jag råkade dock se offentliga bilder på Facebook där våra verktyg fanns med och när jag påpekade det lämnade han tillbaka verktygen. Jag vill ha ersättning för tiden han haft/använt våra verktyg utan lov och ljugit. Min fråga är om jag kan göra polisanmälan efteråt och begära skadestånd? Han tänker inte betala någon ersättning, han tyckeratt han har agerat rätt.

Hej och tack för din fråga,

Oavsett om sakerna har lämnats tillbaka eller inte har du rätt att göra en polisanmälan. Däremot kan det faktum att sakerna blivit återlämnade leda till en strafflindring för killen som arbetade hos er, om domstolen anser att ett brott har begåtts.

Stöld kan man göra sig skyldig till om man olovligen tar sådant som tillhör någon annan, med uppsåt att tillägna sig det.[1] Om personen inte hade för avsikt att tillägna sig sakerna, dvs göra sakerna till sina egna, kan det istället vara tal om egenmäktigt förfarande.[2] Att sakerna efter en tid har lämnats tillbaka är inte något som betyder att brottet kan anses ogjort.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 8 kap. 1 § Brottsbalken
[2] 8 kap. 8 § BrB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.