Kan jag göra en polisanmälan om stöld fast sakerna har lämnats tillbaka?

Hej,

Vi har ett litet familjeföretag med några anställda. En kille var anställd hos oss i några månader. Ett tag efter att han slutat kom det fram att det saknades verktyg. Vi frågade om han hade tagit sakerna, men han sa att han inte hade det. Jag råkade dock se offentliga bilder via Facebook där våra verktyg fanns med och när jag påpekade det lämnade han tillbaka verktygen. Jag vill ha ersättning för tiden han haft/använt våra verktyg utan lov och ljugit. Min fråga är om jag kan göra polisanmälan efteråt och begära skadestånd? Han tänker inte betala någon ersättning, han tycker han agerat rätt.

Hej och tack för din fråga,

Oavsett om sakerna har lämnats tillbaka eller inte har ni rätt att göra en polisanmälan. Brottet stöld regleras i 8 kap. 1 § Brottsbalken vilket man kan göra sig skyldig till om man olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det. Om personen inte hade för avsikt att tillägna sig sakerna, dvs göra sakerna till sina, kan det i stället vara tal om egenmäktigt förfarande vilket regleras i Brottsbalken 8 kap. 8 §. Att sakerna efter en tid har lämnats tillbaka är inte något som betyder att brottet kan anses ogjort. Däremot kan det faktum att sakerna blivit återlämnade leda till en strafflindring, om domstolen skulle anse att ett brott har begåtts.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.