Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag göra så att mitt ex får mindre umgänge med våra barn?

Datum: 21/01/2022

Hej,

Jag och mitt ex har två barn tillsammans, 4 och 6 år, som vi har gemensam vårdnad om och just nu växelvist boende.

Barnen säger ofta att de inte vill till sin pappa och att han säger elaka saker och de är rädda för honom när han är arg. De båda uttrycker att de fortfarande vill träffa honom, men inte så mycket som nu. Vi har gått på massor med samarbetssamtal och kommit överens om olika avtal angående umgänge och ekonomi som mitt ex nu inte vill följa.

Jag vet inte vad jag ska göra. Den mesta tiden barnen är hos mig går åt att trösta ledsna/arga barn som längtar tills de blir så stora att de själva får bestämma. Finns det någon möjlighet att få igenom ett mindre umgänge än det vi har i dagsläget genom att anlita advokat?

Hej och tack för din fråga,

Som utgångspunkt har ett barn rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med den andra föräldern så långt möjligt tillgodoses.[1]

Av frågan framgår att ni har gått på samarbetssamtal och avtalat om umgänge, men att barnens pappa inte följer avtalet. Ett avtal om barnets umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med gäller om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det.[2] Att avtalet gäller innebär bland annat att det kan verkställas.[3] En rekommendation är därför att avtala om barnens umgänge, utifrån vad ni anser är till barnens bästa, samt få avtalet godkänt av socialnämnden. Ni kan då avtala om ett mer begränsat umgänge.

För det fall ni inte lyckas avtala om barnens umgänge kan du ansöka om stämning hos domstol och låta rätten besluta i frågan.[4] Du kan då yrka, det vill säga framföra önskemål om, att rätten ska fastställa ett mer begränsat umgänge. Vid alla beslut i frågor om vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande.[5] Barnet ska få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter, och dessa ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.[6] Det innebär att era barn som utgångspunkt ska höras, men med beaktande av att de fortfarande är relativt små.

Som privatperson kan man välja att företräda sig själv inför rätten. Juridiska problem är dock många gånger så pass komplicerade att man behöver professionell hjälp i form av ett ombud. I en umgängestvist har man många gånger rätt till rättsskydd eller rättshjälp, vilket täcker merparten av kostnaderna. Detta är något som ombudet i så fall hjälper till med. Om du är intresserad av att anlita något av våra ombud är du välkommen att kontakta oss på telefon 010-33 33 888, eller boka en konsultation online.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 15 a § FB
[3] 21 kap. 1 c § FB
[4] 6 kap. 15 a § FB
[5] 6 kap. 2 a § FB
[6] 6 kap. 2 b § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.