Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag ha rätt till nyttjanderättsersättning?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Mitt ex har tagit vår samägda fastighet i besittning sedan ett år tillbaka då bodelningen blev klar. Han ammorterar inte på lånet som jag vi har tillsammans och som jag är solidariskt betalningsansvar för. Kan jag ha rätt till nyttjandeersättning?

Mitt ex har även bytt lås på huset. Kronofogden krävde då ut en nyckelkopia. Mitt ex överklagande till tingsrätten som kom fram till att Kronofogden hade rätt, han har ingen rätt att ta huset i egen besittning.

Jag har nu begärt handräckning och avhysning via Kronofogden eftersom den gode mannen jag ansökte om inte bryr sig. Han tillåter att mitt ex river delar av huset, kastar saker, bygger om och bor kvar på min bekostnad. Den gode mannen är anmäld till JK samt advokatsamfundet.

Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Nyttjanderättsersättning är något som den som bor kvar i den tidigare gemensamma bostaden ska betala. Det är bodelningsförrättaren som kan besluta om detta. I ditt fall verkar det som att bodelningen redan är avslutad, varför nyttjanderättsersättning troligtvis inte blir aktuellt.

Precis som du verkar ha gjort skulle jag råda dig att via Kronofogdemyndigheten ansöka om avhysning. Du kan även kontakta ett ombud om du känner att du behöver ett juridiskt stöd i denna process för att på bästa sätt ta tillvara på dina rättigheter.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.